kliker – kako in zakaj?

pasje, članki

Za uspešno šolanje psa sta ključnega pomena dva dejavnika – komunikacija (vodnika s psom) in motivacija (psa za delo). Tokrat se bomo ukvarjali z učinkovito komunikacijo oziroma pripomočkom, ki nam to omogoči – klikerjem.

KOMUNIKACIJA

Kot vemo, psi ne razumejo našega jezika. Ne glede na to kolikokrat boste psu rekli “sedi”, to ne bo dovolj, da se usede. Da bi ga uspešno naučili vajo, mora pes razumeti, da se mu usedanje oz. sedenje splača. Šele, ko začne vedenje ponujati sam od sebe (torej se usedati, da bi dobil priboljšek), je vedenju smiselno dodati povelje.

03814A9D-EEB9-4492-8F75-4050A0E4887CKAJ JE KLIKER?

Kliker je majhna plastična naprava, ki jo lahko držite v eni roki. Na njej je gumb, ki ob pritisku nanj “klikne”.

Med šolanjem kliker uporabljamo za označevanje pravilnega vedenja psa. Kliku neposredno sledi nagrada. Vedno in vsakič – en klik, ena nagrada. S pravilno uporabo, psu zvok klikerja naznani nagrajevanje. Na ta način psu jasno označimo katero od njegovih dejanj bo nagrajeno.

Na primer, če želimo psa naučiti vajo “sedi”, kliknemo takoj, ko se zadnjica psa dotakne tal. Nato nagradimo. Ko bo pes povezal usedanje z nagrajevanjem, se bo začel usedati, da bi si prislužil nagrado

ZAKAJ KLIKER? 3CFEE2C7-64D9-48AD-8F1D-D2F01104521F

Najbolj razširjen način za označevanje željenega vedenja je seveda pohvala oziroma označevanje z besedo “ja”. Zakaj torej kliker?

Zvok klikerja je nezmotljivo prepoznaven in vedno enak. Kliker se uporablja izključno za šolanje psa, zato je njegov zvok za psa nedvoumen. Ne glede na to kakšen besedni marker uporabimo za označevanje vedenja – “ja”, “bravo”, “priden”, ipd. – bo pes to besedo bolj ali manj pogosto slišal v našem vsakodnevnem govoru. Na ta način beseda izgublja vrednost kot marker za šolanje.

Zvok klikerja je nevtralen. Mehanski. Ne vsebuje čustev. Uporaba nevtralnega markerja psu olajša delo saj iz procesa šolanja izvzame naše čustveno stanje. Tako se pes lažje osredotoči na naloge, ki mu jih postavljamo.

Torej… medtem, ko kliker vsekakor ni edini način za uspešno komunikacijo in posledično šolanje psa pa je brez dvoma med najbolj jasnimi in učinkovitimi.

NEPRIMERNA UPORABA KLIKERJA

Marsikateri pasji lastnik se odloči za šolanje s klikerjem brez, da bi popolnoma razumel njegovo funkcijo. Čemu torej kliker ni namenjen…

– nagrajevanju; klik ni mišljen kot nagrada, je zgolj označevalec pravilnega vedenja, ki mu mora nagrada vedno slediti

– klicanju psa ali vzbujanju pozornosti; pes se bo na zvok klikerja odzval s pozornostjo, vendar ga ne smemo uporabljati v ta namen, saj bo tako hitro izgubil funkcijo

– nadomeščanju povelij; kliker ni daljinec, zgolj označuje vedenja, ki so vredna nagrade

 

ZA ZAKLJUČEKK. JESENKO - Ziggy&Ajda 2

Pogosta napačna predstava o klikerju je, da ga je potrebno uporabljati celo življenje psa. Kliker je zgolj pripomoček za šolanje. Ko pes vajo usvoji v celoti in jo izvaja v vseh okoljih in pogojih, ga za to vajo ne potrebujemo več.

Tudi če klikerja nimamo pri sebi, lahko še vedno delamo s psom, s pomočjo besednega markerja oz. pohvale. Vsekakor pa bo redna uporaba klikerja pospešila proces šolanja.

Kliker služi zgolj jasni in učinkoviti komunikaciji s psom v procesu šolanja. Psu sporoča katero od njegovih dejanj je vredno nagrade. Psi pri pravilnem šolanju s klikerjem hitreje dojemajo katera vedenja jih želimo naučiti in s tem je njihovo šolanje bolj učinkovito.