tried & tested

pasje

“Moj pes vleče…”, je problem, ki ga najpogosteje izpostavijo lastniki mojih “šolarjev”. Včasih se sprašujem, kakšne probleme z lastniki bi mi zaupali štirinožci, če bi znali govoriti, vendar to ni tema današnjega zapisa 😉

Večji kot je pes, težje je prenašati vlečenje na povodcu

Večji kot je pes, težje je prenašati vlečenje na povodcu

Vlečenje na povodcu je zelo pogost pojav, sploh pri bolj živahnih pasmah in posameznikih. Žal je vlečenje tudi eno od vedenj, ki ga je najtežje odpraviti. Sploh, če ne delujemo preventivno in pri psu od malih nog ne potrjujemo hoje na popuščenem povodcu. Pomembno je, da se zavedamo, da psi ne vlečejo iz nagajivosti, upora ali “žlehnobe”, temveč iz neizmerne želje po raziskovanju svoje okolice, srečevanju drugih ljudi in psov ter enostavno, ker je njihov naravni tempo hoje (večinoma) hitrejši od našega.

Vlečenja na povodcu se lahko lotimo na dva načina, vedenje lahko preprečimo ali odpravimo. Za preprečevanje se uporabljajo različne verzije oprsnic in haltijev, ki psu fizično preprečujejo vlečenje. Odpravljanja pa se lahko lotimo z uporabo korekcij (zatezne, bodeče ovratnice, oprsnice s “korekcijskimi bodicami”) ali s potrjevanje želenega in ignoriranjem neželenega vedenja (klikanje popuščenega povodca, ustavljanje in ignoriranje psa dokler je povodec napet).

Oprsnica proti vlečenju

Oprsnica proti vlečenju

Osebno s strankami delam kombinacijo obojega. Z oprsnico Easy Walk, psu na ne-invaziven način preprečimo, da na sprehodih vleče, istočasno pa potrjujemo hojo na popuščenem povodcu. Z doslednim delom in postopnim uvajanjem v bolj moteča okolja, se pes nauči umiriti tudi v novih, zanimivih okoliščinah.

Easy Walk je oprsnica s pripenjanjem na prsih. Uporabljam jo, ker je od vseh (meni znanih) tovrstnih pripomočkov na trgu za psa najmanj invazivna. Če pes nima problemov z nošnjo oprsnic, za uporabo ni potrebno dodatno navajanje. Ko pes vleče, se pritisk porazdeli po njegovih prsih in ramenih, kar ga obrne proti nam. Na ta način je vlečenje manj učinkovito. Pomembno je, da se oprsnica psu tesno prilega, saj s tem preprečimo odrgnine.

easy walk dogo

Pravilna namestitev oprsnice s sprednjim pripenjanjem

Odziv po prvi uporabi, je ponavadi olajšano navdušenje. Vodniki niso več “privesek” na drugi strani napetega povodca, nič več bolečih ramen in odrgnjenih dlani. Po enem letu uporabe pri različnih psih in pasmah (od shi tzuja do pit bulla), se je sicer izkazalo, da se lahko nekateri psi (ob zelo intenzivnem vlečenju) izmuznejo iz oprsnice. V takšnem primeru je priporočljiva souporaba ovratnice in dvojnega povodca. Druga pomanjkljivost pa je popuščanje materiala – ob intenzivni uporabi, se lahko zgodi, da oslabijo regulatorji (za dolžino trakov), kar pomeni, da jo je potrebno pogosto prilagajati velikosti psa.

Za konec bi poudarila, da noben pripomoček ni nadomestilo za šolanje vašega psa. Oprsnica je le rekvizit, ki vam bo pomagal, da psa naučite hoje na popuščenem povodcu.