z dojenčkom smo štirje

članki

Zadnje čase se pogosto srečujem s predanimi “pasjimi mamami”, ki pričakujejo prvega otroka. Marsikdaj je negotovost, glede novega poglavja v življenju, še povečana zaradi dvomov kako bo dojenčka sprejel štirinožni družinski član.

Sprememba v družinski dinamiki, bo za psa sigurno predstavljala določen stres. Z nekaj preprostimi vajami in ukrepi, se lahko izognemo potencialnim težavam ter našemu štirinožcu (in sebi) čim bolj olajšamo prehod v štiričlansko družino.

PRIPRAVA PSA NA PRIHOD DOJENČKA

largeNAVAJANJE NA OTROŠKO OPREMO

Psom je v naravi, da so nezaupljivi do novih, neznanih reči. Pred prihodom dojenčka, začnemo psa navajati na otroško opremo – voziček, »lupinico«, sedež za v avto, ipd. Dovolimo mu, da opremo ovoha in ga v njeni okolici nagrajujemo s priboljški, da ustvarimo pozitivno asociacijo.

UTRJEVANJE ŽELJENIH VEDENJ

Z vajo v različnih situacijah in okoljih, utrdimo ukaze kot so »sedi«, »pusti«, »ne«, »prostor«, ipd. Po prihodu dojenčka, bo dobrodošlo, da se pes hitro in zagotovo odziva na potrebne ukaze.

RAZBIJANJE RUTINE

Če je pes navajen na ustaljeno rutino sprehodov in hranjenja, je priporočljivo, da to rutino razbijemo. S prihodom otroka, se bo družinska dinamika spremenila in držanje ustaljenih navad verjetno ne bo izvedljivo. Boljše je, da se pes predhodno navadi na to spremembo.

PREPOZNAVANJE MIRITVENIH SIGNALOV

Psi nam, skozi govorico telesa, neprestano sporočajo kako se počutijo. Prepoznavanje znakov stresa pri psu, lahko prepreči marsikatero neprijetno situacijo, saj lahko psa umaknemo v mirno okolje, preden pride do neželjene reakcije.

 

PRVE URE, DNEVI IN TEDNI PO PRIHODU DOJENČKA

VONJAVE

Ko je dojenček še v bolnišnici, naj nekdo domov prinese odejico ali brisačo z otrokovim vonjem ter pusti psu, da jo temeljito prevoha. Prepoznavanje vonja, bo zmanjšalo »šok«, ko dojenčka pripeljete domov.

SPOZNAVANJE

Ko dojenčka pripeljemo domov, naj oče nese dojenčka, da lahko mama nekaj trenutkov preživi s psom. Na ta način bo pes ponovno dobil pozitivno asociacijo na vonj po dojenčku. Nato lahko pes dobi priložnost, da za nekaj trenutkov povoha dojenčka samega. Eden od staršev pestuje otroka, drugi pa drži psa na povodcu. Psa ves čas veselo hvalimo.

Ko zaključimo s »spoznavanjem«, psa nagradimo z bikovko ali drugim žvečljivimbgProdDogKong-1300x900 priboljškom, da preusmerimo njegovo pozornost in ga zadovoljno zaposlimo.

Proces kratkega ovohavanja in slastne nagrade, v naslednjih dneh večkrat ponovimo.

GRAJENJE POZITIVNIH ASOCIACIJ

Pomembno je, da se s psom ne ukvarjamo zgolj, ko dojenček spi. Na ta način lahko pes dobi vtis, da je življenje lepše kadar otrok ni prisoten. Z uporabo žvečljivih priboljškov, Konga in drugih igrač, ki vsebujejo hrano, lahko psa pozitivno zaposlimo ob prisotnosti dojenčka. Tako ga varno vključimo v družinske aktivnosti, da se ne bo počutil zanemarjenega.

UPORABA NAUČENIH VEDENJ

Če smo psa navadili na ukaze kot so »sedi«, »pusti, »prostor«, bomo zlahka kontrolirali njegovo vedenje okoli dojenčka. Pes bo prez težav razumel kaj od njega želimo, sledil navodilom in bil nagrajen za svoje vedenje. Če pes razume kaj od njega pričakujemo, se lahko izogne »napačnemu« vednju, karanju in kazni. Na ta način, ga lahko vedno brez skrbi vključujemo v družinske aktivnosti.