tried & tested

pasje
DSC_0176

Ruffwear Front Range v akciji

Pred časom sem pisala o prednostih uporabe oprsnice, v primerjavi z ovratnico. Po dobre pol leta redne uporabe, so izkušnje še vedno samo pozitivne. Ob redkih priložnostih, ko psa vlečeta na povodcu, se ne dušita. Vsi trije smo se navadili na besedna povelja, namesto nezavednega trzanja povodca. Kadar na terenu premagujemo naravne ovire, jima lažje pomagam. Predvsem pa me ne skrbi, da bi ovratnica povzročila poškodbe ščitnice, hrbtenice ali mišičevja. Rhani in Nemo (in kar nekaj tečajnikov) nosita oprtnice Front Range znamke Ruffwear, ki se specializira za “outdoor pasjo opremo”. Oprsnice so udobne, ravno prav podložene, opremljene z odsevnimi trakovi, lepega dizajna, s pripenjanjem na hrbtu in prsih (proti vlečenju).  Za psa in vodnika so super za uporabo – ne povzročajo odrgnin, niso vroče, trakovi za regulacijo velikosti se z uporabo ne podaljšujejo.

Če je pes pripet na prsih in zelo močno vleče, se oprsnica nekoliko zasuka, kar ni ravno idealno. Psa v takšni poziciji namreč veže okoli tac in lahko povzroča   Za pse, ki so izrazito nagnjeni k vlečenju, so morda bolj primerne oprsnice narejene izključno za to uporabo (npr. Easy Walk).

DSC_0007Druga pomanjkljivost pa je obstojnost materialov. Ob vsakodnevni uporabi, se po nekaj mesecih material začne”cufati”, obraba se hitro pozna tudi na odsevnikih in okrasnih šivih. Res je, da je naša “normalna” uporaba precej bolj ekstremna, kot pri povprečnem psu, vendar je prišlo do enake obrabe tudi pri mojih tečajnikih.

DSC_0008Tako Rhani kot Nemo nosita oprsnico velikosti L/XL, kljub temu, da je med njima 15 kg razlike. Obema se oprsnica lepo prilega, vendar sem prišla do zaključka, da morda ni narejena za “energične” pse, z veliko kilažo. Nemo je oprsnico namreč že dvakrat strgal, ko se je privezan s polno silo zagnal za mano. Najlonski trakovi so zdržali, popustili pa so šivi in plastični deli. Na tej točki je potrebno poudariti, da petdeset kilsko argentinsko dogo ustavi malo kaj, ko se ta odloči da gre 🙂 Vseeno je za težje pse verjetno bolj primerna oprsnica Ruffwear Web Master.