hvala, da ne grizete

članki

Inhibicija ugriza je sposobnost psa, da nadzoruje moč stiska z zobmi. Pes, ki ni bil naučen roti grizeinhibicije ugriza, se ne zaveda občutljivosti človeške kože, zato tudi v igri premočno grize. Psi, ki imajo temeljito razvito to preventivo, bodo morda v stresnih situacijah (strah, agresija) ugriznili manj močno in manj verjetno predrli kožo.

Med igro oz. ukvarjanjem z našim psom, mu pustimo, da grizlja naše roke. Igramo se, dokler nas pes ne ugrizne posebno močno. Odzovemo se s cvilečim krikom, naša roka pa popolnoma obmiruje. To bi moralo psa zbegati in (vsaj za nekaj trenutkov) ustaviti grizenje. Ko pes neha gristi oz. nas začne lizati, ga veselo hvalimo. Nadaljujemo z igro. Če nas pes ponovno ugrizne premočno, ponovimo opisani postopek. Vajo ponovimo največ trikrat v 15 minutah.

dogo_grizeČe cviljenje ni dovolj učinkovito (pes še naprej pogosto ugrizne premočno), psu uvedemo »time out«. Ko nas pes premočno ugrizne se odzovemo s krikom. Ko se pes zdrzne in neha gristi, umaknemo roko ali se vstanemo in odidemo stran ter psa ignoriramo 10 do 20 sekund. Po kratkem time out-u, psa ponovno povabimo k igri.

Ko smo psa odvadili zelo močnih ugrizov, lahko posotopoma spuščamo nivo tolerance in »sankcioniramo« čedalje manj močne ugrize. Na ta način se bo pes postopoma navadil, da grizenje ni zaželjeno oz. sprejemljivo vedenje.

Dodatni ukrepi:

  • ko pes pozkuša žvečiti naše roke oz. stopala, ga preusmerimo na žvečljivo kost ali igračo;
  • če se, med božanjem oz. pestovanjem, pes vznemiri in nas začne gristi, ga zamotimo z majhnimi priboljški; na ta način, se bo navadil na dotik, brez grizenja;
  • razvijamo plensko igro; pri plenski igri, se moramo strogo držati smernic za varno igro; ko pes obvlada varno plensko igro, imamo igračo vedno pri sebi; ko nas začne pes gristi, ga preusmerimo na igračo; z doslednim delom, bi moral pes sam začeti iskati igračo, kadar bo dobil željo po grizenju;
  • če se pes med hojo zaganja v naše noge ali stopala, se ustavimo, ga preusmerimo na igračo in se šele nato začnemo ponovno premikati;
  • psu omogočimo dovolj igre z vrstniki; igra in socializacija z drugimi psi, ga bosta naučili pravilnih socialnih vedenj, ritualov ter inhibicije ugriza.

Biti moramo razumevajoči in potrpežjivi, grizenje v igri je normalno vedenje vsakega mladiča ali mladega psa.