z glavo, ne z očmi

članki
pes ni za praznike, ampak za življenje

pes ni za praznike, ampak za življenje

Pes ni za praznike, ampak za življenje…

Ta slogan se seveda ne nanaša zgolj na čas okoli novoletnih praznikov, temveč tudi na rojstne dneve, naključne obiske legel in vse ostale situacije, ko se ljudem zazdi, da ne morejo živeti brez prikupne majhne kepice, ki jo držijo v naročju.

IZBIRA PASME

shar pei puppy

shar pei mladič

Kadar se odločamo za nakup psa, je prvi in najpomembnejši korak izbira pasme. To seveda ne pomeni, da se odločamo med pasmo, ki jo ima naša kolegica in ono, ki smo jo zadnjič videli v parku. Tudi ne pomeni, da si v knjižnici izposodimo “Pasme psov od A do Ž” in poiščemo tisto, ki nam je najbolj všeč. Da bi izbrali pasmo, ki nam najbolj ustreza, moramo najprej premisliti koliko časa in energije smo sposobni oz. pripravljeni nuditi našemu bodočemu spremljevalcu, v kakšnem okolju bo bival, koliko nege potrebuje. Naslednje pomembno vprašanje je, ali naše znanje in izkušnje zadostujejo zahtevnosti pasme. Ali smo pripravljeni psa vzgajati do-življenjsko ali želimo pasmo, ki potrebuje relativno malo truda in dela? Šele, ko imamo pri sebi jasno sliko okoliščin v katerih bo bival naš novi prijatelj, začnemo iskati pasmo, ki bi ustrezala našim potrebam.

Delovne pasme so delovne z razlogom. Pasme kot so border collie, razni ptičarji, dobermani, rottweilerji, ipd. so bile vzrejene z določenim ciljem. V kolikor jih ne zaposlimo, se bodo zaposlile same, verjetno na kakšen nekonstruktiven način, ki ga ne boste veseli. To seveda ne pomeni, da morajo border collie-ji pasti ovce, ptičarji pa so primerni zgolj za lovce… Kinoloških disciplin je veliko, tako delovnih kot športnih. Pomembno je le, da našemu štirinožcu nudimo ventil za njegovo energijo in ga mentalno zaposlimo.

Lovske pasme kot so terierji in goniči, imajo prav tako ogromno energije, potrebe po gibanju in mentalni stimulaciji. Ker so bile (večinoma) vzrejene za samostojno delo, je za njihovo šolanje potrebno malo več “kreativnosti”. Z učenjem poslušnosti boste imeli precej dela, blestele pa bodo v vseh oblikah dela z nosom, premagovanju ovir in fizičnih aktivnostih.

bernski planšarski pes

bernski planšar (trenutno) izredno priljubljen “družinski” pes

Planšarski psi in ovčarji so čuvaji. Prirojena jim je nezaupljivost do tujcev in tujih živali, zato potrebujejo do-življenjsko socializacijo in veliko mero pazljivosti. Večinoma so karakterno in fizično “močni”, zato potrebujejo doslednega ter karakterno trdnega lastnika.

Pasem je veliko. V knjigah in na internetu lahko najdemo mnogo (bolj ali manj) koristnih informacij. Ne glede kako trdno smo prepričani v pravilnost svoje izbire, se je pametno posvetovati s kakšnim kinologom ali poznavalcem pasme. Kvalitetne psarne oz. vzreditelji, svoje mladiče zaupajo le primernim lastnikom, zato vam bodo z veseljem pomagali z informacijami in nasveti.

IZBIRA PSARNE

Izbira dobre psarne oz. vzreditelja, je naslednji pomemben korak pri nakupu psa. Vzreditelj, ki ceni svoje mladiče, vam bo zastavil vsaj toliko vprašanj, kot jih boste vi njemu. Zanimalo ga bo kakšne so vaše izkušnje s psi; ali ga nameravate razstavljati ali z njim delati; kje bo kuža spal in bival; ali odhaja k družini; ipd. Psarne, ki letno “sproducirajo” več kot eno do dve legli, načeloma ne dajo veliko na psiho-fizične predispozicije mladičev, pomembnejši jim je zaslužek. Ko kontaktirate potencialne vzreditelje, jih vprašajte ali je mogoče spoznati starše in kakšen je njihov karakter; kje bo leglo bivalo (v hiši ali pesjaku); ali se bo s socializacijo mladičev začelo že v leglu; itd. Bodite temeljiti in radovedni 🙂

Vse kar ste do sedaj prebrali, se nanaša na nakup rodovniškega psa. V kolikor vam izgled in delovne lastnosti psa niso ključnega pomena, psa ne kupujte, POSVOJITE ga iz zavetišča. V sodobni družbi, premnogo ljudi z živalmi dela kot s smetmi. Dobesedno. Celo leglo “pospravijo” v vrečko in odvržejo nekje na samem. V zavetišču vam bodo pomagali z nasveti pri izbiri in vzgoji, pes pa vam bo vašo dobrodelnost vračal, z ljubeznijo in zvestobo.

PRED PRIHODOM DOMOV

Odločili smo se za nam primerno pasmo. Našli ljubečega in izkušenega vzreditelja, ki nam je pomagal izbrati popolnega mladiča. Preden našega novega spremljevalca pripeljemo domov, se je pametno temeljito pripraviti. Ne glede na to kako “sladek”, ljubek in srčkan je naš novi mladiček, mu moramo na nežen a odločen način od prvega trenutka naprej postavljati meje. Kužek potrebuje svoj prostor za spanje in prehranjevanje, povodec, oprsnico (rajši kot ovratnico), kakšno igračo, predvsem pa lastnika, ki mu bo omogočil varno in ljubeče okolje, v katerem se bo imel priložnost razviti v poslušnega in lepo vzgojenega psa.

krdelo

born to be free 😉

Vse potrebne podatke na to temo, najdete v knjižici BEFORE You Get Your Puppy, če vam le angleščina ne predstavlja prevelikega izziva. Lahko se obrnete tudi na lokalno kinološko društvo ali pišete na info@shaws.si.

Zavedajte se, da bo vaš pes takšen kot ga boste naredili VI. Ne glede na psiho-fizične lastnosti, ki jih nosi v sebi, je vaša odgovornost in dolžnost, da, iz njega ustvarite prijetnega in srečnega spremljevalca.