hvala, ker renčite

članki
pes renči, človek mršči...

pes renči, človek mršči…

Ljudje se mrščimo, kregamo, včasih tudi kričimo. Sposobni smo množice izrazov strahu, jeze in nelagodja. Ko te izraze prepoznamo pri drugem človeku, do njega (večinoma) pristopamo taktno in s potrebno distanco.

Psi, ki renčijo, so pogosto označeni za nevarne ali “žleht”.  Renčanje je pogosto sankcionirano, kaznovano. Od psov pričakujemo nemo poslušnost, tiho družabništvo. Mnogo pasjih lastnikov ne vidi in ne želi slišati pasje govorice strahu in nelagodja. Renčanje pri ljudeh vzbuja strah, zato se ga poizkuša zatreti. Vendar je renčanje le ekvivalent namrščenega, jeznega izraza na obrazu. Pes, ki ne želi ugrizniti, se kar se da potrudi, da bi “grožnjo” odgnal. Verjetno bo nelagodje začel kazati z bolj subtilnimi znaki – govorico telesa, miritvenimi signali – ki pa jih ljudje pogosto prezremo oz. ne razumemo. Če se ne umaknemo iz njegovega osebnega prostora, se bodo ti znaki stopnjevali – napetost telesa, strm pogled, renčanje.

Kaznovanje renčanja zavira pasjo komunikacijo njegovega nelagodja, ton in telesna govorica lastnika pa to nelagodje še povečujeta. Npr. Pes svoj strah izrazi z renčanjem. Lastnik se na renčanje odzove z napetostjo in kričanjem. Za psa je lastnikovo vedenje potrditev, da je njegov strah upravičen.

Ljudje se renčanja bojimo, ker lahko vodi k bolj resnim posledicam  – ugrizu. Če renčanje redno kaznujemo, bomo sčasoma odpravili simptom, ne pa vzroka. S tem pa povečali možnost ugriza.  Renčanje je potrebno spoštovati ter ukrepati preventivno, t.j. odpraviti njegov vzrok. Postati moramo pozorni na okoliščine, ki pri našem psu izzovejo renčanje, ugotoviti kaj ga vznemirja oz. česa ga je strah ter rešiti situacijo.

renčanje

renčanje

VEČINA PSOV, SE BO ZATEKLA K UGRIZU ZGOLJ KOT REŠITEV IZ BREZIZHODNEGA POLOŽAJA. NE SPRAVLJAJMO JIH V TAKŠNO SITUACIJO!

 

 

 

 

Dodatno branje…

Leah Roberts: “Thank your dog for growling”

Pat Miller: “The Gift of the Growl”

Nicole Wilde: “Why growls are good” 

Don Hanson: “Dog Bite Prevention Tip – Growling Dogs typically growl when they are afraid, angry or upset”