ovratnica vs. oprsnica

članki

Hunter_Toprsnica_LRGOd nekdaj, so se mi zdele oprsnice psom bolj prijazne od ovratnic. Tako sem pred šestimi leti, ko je domov prišla Rhani, takoj nabavila oprsnico za mladiče. Uporabljali sva jo do prve ure male šole, kjer so mi svetovali naj jo raje zamenjam za ovratnico. Z ovratnico naj bi psa lažje kontrolirala, poleg tega je oprsnica neprimerna za šolanje. Zgodba se je ponovila pri Nemotu. Ko sem vzrediteljici omenila uporabo oprsnice, jo je energično odsvetovala – zaradi velikosti in kilaže dogotov, naj bi bilo veliko bolj verjetno, da bo tako vlekel na povodcu. Ker je navada železna srajca, sem dolga leta uporabljala ovratnice.

Letos pomladi, so na zagrebškem klubu KOSSP, organizirali dvodnevni seminar priznane kinologinje Turid Rugaas. Seminar je zajemal mnogo področji z eno skupno tematiko – razumevanje psa in bivanje v sožitju. Rugaasova je strastna zagovornica uporabe oprsnic, iz večih razlogov…

Poškodbe vrata in hrbta

Če pes vleče na povodcu, pri uporabi ovratnice, z vso težo “visi” na svojem vratu. Če se pes zažene, vso silo njegovega gibanja ustavi ovratnica ter tako izredno obremeni vrat. Na ta način lahko pride do poškodb vratnih in hrbtnih mišic ter skeleta.

Vedenjske motnje

Če psa pogosto sankcioniramo s cukanjem s povodcem (bodisi pri uporabi zatezne, pol-zatezne ali navadne ovratnice) oz. če pes sili k drugim psom, mi pa mu to preprečujemo s sunkovitimi potegi stran, lahko pes razvije povezavo med prisotnostjo tujih psov (ali kakšnim drugim dražljajem) in temi “korekcijami”. Na ta način se lahko pri psih pojavijo vedenjske motnje.

Poškodbe ščitnice

Ker ovratnica pritiska skoraj neposredno na ščitnico, se pri mnogih psih pojavljajo mehanske poškodbe ščitnice. Tovrstne poškodbe so lahko vzrok za hipotirozo (oslabljeno delovanje ščitnice), ki pri psih povzroča širok spekter simptomov, od prekomerne telesne teže do hiperaktivnosti in agresije.

ruff wearPod vtisom seminarja in kupom prebrane literature, sem pri Rhani in Nemu (končno) začela uporabljati oprsnice. Ker sta v določenih okoliščinah oba nagnjena vlečenju, sem izbrala oprsnico Ruffwear Front Range, ki omogoča pripenjanje na hrbtu in na prsih (pripenjanje na prsih preprečuje vlečenje).

Najprej sem se morala navaditi, da psov ne morem več kontrolirati preko povodca, temveč le še z besedo. To je bilo samo po sebi presenečenje, saj se nisem zavedala koliko se zanašam na uporabo povodca. Ker pa sta psa poslušna, ni predstavljalo problema. Naslednje presenečenje je bilo pozitivne narave, psa sta popolnoma prenehala vleči in na povodcu sta opazno bolj sproščena. Nič več “davljenja” in sopenja zaradi napete ovratnice ter drugih neprijetnosti. Skratka, moja izkušnja uporabe oprtnice je ZELO ZA! 🙂

Letak z osnovnimi podatki o škodljivih učinkih uporabe ovratnice…

letak_oprtnica